Artikel afbeelding

Ondernemer en op zoek naar een grafisch ontwerper? Je kunt het ook zelf!

Als ondernemer heb je heel wat aan je hoofd: daar hoort ook de zorg voor een gelikte website, aantrekkelijke afbeeldingen op je social media, een professionele folder en visitekaartjes, kortom je hele grafische uitstraling bij. Veel ondernemers besteden dit uit, ze weten namelijk dat een professionele uitstraling heel belangrijk is. Maar een professioneel niveau is met een goede parttime grafische opleiding ook zelf te benaderen. De voordelen: grote kostenbesparingen, kortere communicatielijnen en minder frustratie als het vormgevingsbureau weer eens niet goed begrijpt wat jouw eigen business nou eigenlijk inhoudt.

Amateurisme is géén oplossing

Je kent zeker wel websites of gevels van winkelpanden die niet professioneel ogen. De ondernemer heeft in dat geval zonder verstand van zaken zelf zijn grafische vormgeving gedaan (of een slechte ontwerper ingehuurd). Het resultaat is meestal bedroevend, omdat de diepere kennis over kleurenleer, typografie, Adobe software en WordPress ontbreekt. Geldgebrek is vaak de reden om het zelf te doen, want uitbesteden kan flink in de papieren lopen. Als je het zelf doet, zorg dan voor een voldoende professionele uitstraling. En daar zal een grafische opleiding of cursus bij helpen. Dat blijkt overigens heel goed parttime te doen.


Welke grafische cursussen zijn er?

In het volwassenenonderwijs zijn er voldoende opleidingsmogelijkheden. Grafische vormgeving is een vak is en een vak leer je niet binnen één dag. Daarom is intrinsieke motivatie zo belangrijk. Voor het maken van drukwerk zijn de DTP-programma’s van Adobe (Photoshop, InDesign en Illustrator) de meest gebruikte softwarepakketten. Dit zijn uitgebreide programma’s en zelf aanleren is heel lastig. Afzonderlijke pakketcursussen duren vaak tot drie volle dagen, maar er zijn ook avondopleidingen van 7 of 8 weken.


Parttime jaarcursus Grafische Vormgeving

Kennis van de DTP-pakketten is een eerste stap maar nog niet voldoende om professioneel over te komen! Want die software leert je niet wat jouw klanten mooi of lelijk vinden. Daarvoor heb je kennis van grafische theorie nodig: typografie, kleurenleer, vlakverdeling, huisstijl en grafische identiteit. Door deze combinatie van software- en theoretische kennis ben je pas werkelijk in staat professioneel grafisch werk te maken.
Dit kost dus wat meer tijd, maar het kan in een eenjarige parttime opleiding. Natuurlijk speelt ook je aanleg en intrinsieke motivatie een belangrijke rol om het vak Grafische Vormgeving onder de knie te krijgen. Gedurende zo'n opleiding ontwikkel je een eigen professionele huisstijl inclusief logo, briefpapier, folders, posters etc. Ook WordPress komt gewoonlijk aan bod om een professionele website op te zetten en te onderhouden.

Heb je zelf interesse om de grafische vormgeving in eigen hand te houden? En wil je wat leuks leren? Zoek dan eens naar een parttime opleiding op grafisch gebied.

Op July 18, 2020